Om ett verk

därförtarkärlekenslut.jpg

Upplevelsen av att ha friheten att välja

Om Eva Illouz bok Därför tar kärleken slut – de negativa relationernas sociologi

Vad kan en sociolog säga om kärlek? Är inte kärleken framförallt en domän för psykologer eller möjligen filosofer? Och vad har ord som »sexting« och »ghosting« med kärlek att göra? Eva Illouz, professor i sociologi vid The Hebrew University i Jerusalem, har under de senaste tjugo åren ägnat sig åt ett forskningsprojekt där hon studerat kapitalismens och modernitetens inflytande på vårt känslo- och kärleksliv. Det har resulterat i flera böcker, varav Därför tar kärleken slut –

De negativa relationernas sociologi (Daidalos 2020) är den senaste.

Läs hela artikeln...

vimasteborjamedbarnen.jpg

Vi måste börja med barnen

En nykommen antologi av Ylva Mårtens

För drygt fyrtio år sedan var Sverige det första landet i världen att lagstifta mot barnaga och för trettio år sedan skrev vi under fn:s barnkonvention. Från och med den första januari 2020 är de 54 artiklarna, som barnkonventionen består av, svensk lag. (...) I en nyutkommen antologi Vi måste börja med barnen (Ordfront 2020) har journalisten och producenten Ylva Mårtens samlat arton skribenter, nio kvinnor och nio män, som alla i sin yrkesutövning har att göra med barn och unga.

Läs hela artikeln...

Bildmakare, multikonstnär, aktivist

birgittaholm.jpg

Birgitta Holms mythobiografi om Helga Henschen

I ett av de första kapitlen, "Sländan", i Birgitta Holms bok Som av fåglar genomflugen – Helga Henschen, bildmakare, multikonstnär och aktivist (2017) skriver Holm att Helga fick lov att förvandla sin första kärlekspartner, dramatikern och författaren Peter Weiss, till en häst för att kunna gifta sig med honom. Den drömlika, lite suggestiva bilden, som kanske skapats utifrån ett behov av att genom någonting redan bekant bege sig in i det ännu okända, är en av många bilder som dröjer sig kvar efter läsningen om Helga och hennes liv.

Läs hela artikeln...

jagvarprecissomdu.jpg

En berättelse om flykt

Om Negra Efendićs Jag var precis som du

Det finns en kompromisslöshet hos Negra Efendić som tilltalar mig. En lust att ställa till svars och en vilja att själv vara en aktiv del av historien, som inger hopp. Den som kliver in i och rådbråkar sitt öde, vad det än må innefatta, utgör en viktig röst i berättelsen om vår samtid och det gör Jag var precis som du till en så angelägen bok.

Läs hela artikeln...

denblaklanningen_michele.jpg

Medan man håller någonting i handen

Om Den blå klänningen av Michèle Desbordes

I den franska poeten och romanförfattarinnan Michèle Desbordes Den blå klänningen tecknas ett skarpt och egensinnigt porträtt av den franska skulptrisen Camille Claudel. Camille, som håller den fuktiga leran i sin hand, men även balanserar ögonblick i sina händer; där lång tid kan komprimeras till någonting flyktigt och obetydligt, medan ett enda ögonblick kan breda ut sig och göra bestående avtryck.

Läs hela artikeln...

Där varje ord är en insydd ros

9789174294675.jpg

Om Sara Stridsbergs roman Beckomberga – Ode till min familj

I Stridsbergs fjärde roman, Beckomberga – Ode till min familj, hittarman kanske den mest explicita kopplingen mellan samhället och individenhittills i Stridsbergs författarskap. I ett slutord tillägnas romanenalla de som passerade sjukhusparken vid Beckomberga under tiden det var i bruk, åren 1932 till 1995. En tid, som berättaren påpekar i slutet av boken, sammanfaller med välfärdsstatens tid.

Läs hela artikeln...

Nyanser i den stora Urberättelsen

salangejagkanminnas.jpg

Om Marie Lundquists roman Så länge jag kan minnas har jag varit ensam

"Ibland får jag för mig att jag har delat den här lägenheten med någon annan. Inte för att det finns något som direkt tyder på det. Så länge jag kan minnas har jag varit ensam. Kanske är det bara en önskedröm". Så inleds Marie Lundquists nya roman Så länge jag kan minnas har jag varit ensam. Lundquist har tidigare gett ut ett flertal diktsamlingar och även närmat sig prosan i Istället för minne (1997) och Monolog för en ensam kvinna (2005).

Läs hela artikeln...

vintertradet.jpg

En annan människas historia

Om Ellen Mattsons Vinterträdet

Liksom frågan om identitet ständigt är närvarande inom skåde- spelarkonsten har den en central roll i Ellen Mattsons roman Vinterträdet. Inte bara genom alla de alias Garbo presenterar sig under och de lekar där Vendela får ge sig ut i Garbos kläder för att förvilla hennes beundrare, utan även i ett större perspektiv där frågan ställs om vilka vi är i förhållande till de som betraktar oss.

Läs hela artikeln...

endarefri.jpg

Att gå vilse

Om En dåre fri av Beate Grimsrud

Vad händer när gränserna mellan en människa och hennes omvärld är oklara? När hon varken vet vilket kön eller vilket land hon hör hemma i? Och när en så fundamental gräns som den mellan natt och dag inte är möjlig att upprätthålla?

Läs hela artikeln...

gronskan.jpg

Det finns en gräns satt

Om Lennart Sjögrens poesi

Grönskan – så heter en diktsamling från 1989 av den öländske poeten och bildkonstnären Lennart Sjögren. Ur grönskan kan plötsligt en hand sträckas fram, en tillfällig plats redas, eller ett ansikte visa sig. Ett ansikte som redan tidigare kunnat anas i samlingen Lövskogselegier (1982), där det heter: "Till glädje kan inte sorgen förvandlas/ men den kan bli ett lätt skuggat ansikte/som går bort i lövverket".

Läs hela artikeln...